Registratie aan de bron

Opdracht

Stel je voor dat alle zorgverleners gebruik maken van één set praktische basisgegevens van een patiënt die in één keer is vastgelegd, en alleen nog hoeft te worden gecontroleerd op actualiteit. Alle informatie die over een patiënt is vastgelegd moet voor de goede coördinatie van zorg tenslotte vindbaar, beschikbaar, herbruikbaar en uitwisselbaar zijn.

Registratie aan de bron is een landelijk platform waarbij ze met alle zorgprofessionals ervoor willen zorgen dat alle zorginformatie eenmalig en op een eenduidige manier wordt vastgelegd.

Het landelijke platform kan niet zonder zorgverleners met lef. Daarom willen zij ze in de schijnwerpers zetten – om te laten zien hoe zij werken aan complete zorginformatie die altijd beschikbaar is voor patiënten en zorgverleners.

Aanpak

Om het verhaal van Registratie aan de bron kracht bij te zetten is besloten tot het laten produceren van een serie van vier videoportretten van zorgprofessionals met een voortrekkersrol. Deze zogenaamde 'zorgverleners met lef' nemen de kijker mee in hun visie over het verbeteren van het inhoudelijke zorgproces. Ieder op hun eigen locatie en op hun eigen manier.

Een van hen is dr. Lieke Welling, programmaleider Registratie aan de bron in het LUMC en chirurg-oncoloog.

Resultaat

De video's worden breed ingezet om zorgprofessionals te inspireren en te enthousiasmeren om te komen tot en te werken aan een betere Registratie van patientgegevens en daarmee een beter funcionerend zorgproces.

De video's zijn met veel enthousiasme ontvangen en worden breed ingezet door koepelorganisaties en het ministerie van VWS.

Overzicht projecten