Prostaatoperatie livestream

“Vooraf had ik niet gerekend op zó veel kijkers, ik vond het zeer waardevol om op deze manier veel mensen te kunnen voorzien van goede en duidelijke informatie."

Uroloog Saskia Stomps

Opdracht

Live meekijken tijdens een operatie. Waarbij je direct vragen kunt stellen en veel informatie meekrijgt. Die unieke gelegenheid wilden de ZGT ziekenhuizen Almelo en Hengelo bieden via livestream.

Filmen in de OK vraagt om een specifieke werkwijze waarbij je rekening moet houden met de strenge hygiëneregels van het ziekenhuis en de privacy van de patiënt. Medical Media House weet als geen ander om te gaan met deze uiterst belangrijke 'spelregels'.

 

Aanpak

Urologen Herman Roelink en Saskia Stomps gaven tijdens de operatie live antwoord op vragen van kijkers. Tijdens de stream, die ruim 4 uur duurde, verwijderden de artsen een prostaat met de Da Vinci robot.

Vier camera’s legden de prostaatoperatie vast vanuit een speciale, compacte regieset. Kijkers stelden vragen via een speciaal e-mailadres en via twitter. Artsen beantwoordden die vragen live vanuit de operatiekamer.

Resultaat

In totaal keken ruim 25.000 mensen naar de livestream. Het ZGT kreeg veel positieve reacties. Na afloop bleek dat er meer dan 2000 vragen waren. Daartussen zaten ook verzoeken vanuit het buitenland. "Er zaten ook echt hele goede vragen tussen", aldus het ziekenhuis."Zowel over de behandeling zelf, als over de ziekte. En ook: wat is dat voor robot en wat doet dat slangetje? Er kwam van alles voorbij."

Verschillende landelijke media maakten melding maken van de operatie. Zo verwijzen het Algemeen Dagblad en RTL Nieuws naar de website van het ZGT.

Medical Media House produceerde voor meerdere ziekenhuizen livestream uitzendingen vanaf de OK.

Overzicht projecten